PLATINASTA POROKA

Elizabeta in Filip slavila 70 let ljubezni

Objavljeno: 21.11.2017 21:49Posodobljeno: 21.11.2017 21:50

Britanska kraljica in njen mož sta praznovala platinasto poroko. Po večerji za 150 povabljencev sta sledila zabava in ples.

Včeraj sta britanska kraljica Elizabeta II. in njen mož princ Filip praznovala visoki jubilej, platinasto poroko. Malo jih, sploh v današnjih časih, zdrži v zakonu dolgih 70 let, še manj jih je po sedmih desetletjih tako zaljubljenih kot kraljevi par. Elizabeta in njen Filip pa nista praznovala velikopotezno in javno, kot je v navadi ob vseh velikih dogodkih v kraljevi družini, saj sta že pred časom oznanila, da sta v zadnjem letu izgubila preveč dobrih prijateljev in sorodnikov, brez katerih si preprosto ne predstavljata, da bi se lahko veselila.

13 let je štela Elizabeta, ko se je zaljubila v Filipa.

Intimna večerja za 150 gostov

Za bližnje sta sicer organizirala intimno večerjo, vabljenih je bilo 150 ljudi, poleg članov britanske kraljeve družine še Filipovi bratranci, ki živijo v Nemčiji, pa tudi več članov različnih evropskih monarhij, med njimi grški kralj v izgnanstvu Constantin. Po večerji je sledil ples z živo glasbo, zabava pa se je končala še pred polnočjo, saj ne kraljica niti njen mož ne marata ponočevati. »To je ena od slabih strani starosti, navsezadnje imata že 91 in 96 let. Hitro postaneta utrujena in ne pomnim, kdaj sta se odpravila spat po 22. uri,« je povedal eden od njunih prijateljev in dodal, da to ne pomeni, da se kraljevi par ne mara zabavati.

Obletnico sta zaznamovala tudi z uradnimi portreti, ki jih je imel čast posneti britanski fotograf Matt Holyoak, nastali pa so v dvorcu Windsor. Priložnosti primerno ju je postavil pred blesketajočo se steno, prav posebna energija pa sije iz slavljencev. Ljudem je še posebno sedel v srce Filip, ki ga je Holyoak na eni od fotografij ujel, kako občuduje svojo ženo, s katero sta si večno zvestobo obljubila, ko je on štel 26, ona pa rosnih 21 let. Tudi kraljica je na vseh uradnih fotografijah videti izjemno zadovoljna in nasmejana. Kako tudi ne, saj ima že sedem desetletij ob sebi ljubezen svojega življenja.

V Filipa se je Elizabeta namreč zaljubila pri 13 letih, ravnodušen ni ostal niti on in sledila so leta izmenjavanja pisem, dokler jima dvor ni dal zelene luči za poroko. Da sta zaljubljena do ušes, je bilo jasno že ob pogledu na njune zaročne fotografije, ko je sicer hladni Filip telo zaščitniško obrnil proti njej, ona pa se je srečno smehljala. Podobno kot na fotografijah, posnetih dobrih 70 let pozneje. In kot pravijo njuni prijatelji, sta tudi njuna sreča in predanost ves ta čas ostali enaki. Elizabeta o možu še vedno govori kot o svoji »moči in pristanu«, on pa jo še vedno kliče z enakim ljubkovalnim vzdevkom kot v obdobju dvorjenja –​ Lilibet. Za svojo drago pa ima še en vzdevek v svojem šaljivem slogu, kliče jo Klobasica

Vedno jo nasmeji

Princ Filip je znan po tem, da mu v javnosti pogosto uide kakšna neprimerna izjava, ki kdaj koga tudi užali. Pred leti je na uradnem obisku v Nigeriji denimo tamkajšnjega predsednika, ki je prišel odet v tradicionalno haljo, vprašal, ali je ravnokar vstal iz postelje. A vse opazke in neprimerni komentarji so dobronamerni, z njimi želi le nasmejati svojo ženo, ki ji je v javnosti po vseh letih vladanja še vedno neprijetno.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja