GROŽNJE

Donalda Trumpa bi kar z nožem

Objavljeno: 23.03.2016 18:20Posodobljeno: 23.03.2016 18:21

Kitarist skupine The Rolling Stones ne prenese konfliktnega mogotca in politika.

Pogosto je politično nekorekten, a vendar se prebija v ospredje politične bitke za stolček ameriškega predsednika – jezikavi in konfliktni republikanec Donald Trump. A vendar bi se bitka lahko končala že desetletja prej, preden se je sploh začela, vsaj če bi imel pri tem kaj besede Keith Richards, kitarist kultne skupine The Rolling Stones, ki je Trumpu v izteku 80. let celo zagrozil z nožem. Trump se je kljub dogovoru, da ga ne bo v bližino njihovega koncerta, ne le želel nastaviti kameram pred začetkom koncerta in novinarske konference, ampak jim je celo poskušal ukrasti nekaj minut slave.

Pisalo se je leto 1989, Rolling Stones so končevali ameriški del svetovne turneje Steel Wheels, ko se je njihovemu menedžerju Michaelu Cohlu utrnila zamisel, kako še odebeliti denarnice – s plačljivim televizijskim prenosom koncerta v Atlantic Cityju. Edini, ki jim je bil pripravljen brezplačno odstopiti ustrezno lokacijo za nastop, je bil podjetni Trump. »To zveni super, a nikakor in pod nobenim pogojem se ne bomo povezali s Trumpom,« so Cohlu zabičali glasbeniki, a vendar privolili v nastop, ko jim je Cohl obljubil, da bo imel njihovega neželenega sponzorja na povodcu, da se slednji ne bo ne pojavil na koncertu niti dogodka ne bo promoviral. A Trump je, obljubi in pisnemu dogovoru navkljub, snedel besedo. Dobro uro pred načrtovanim koncertom je sklical novinarsko konferenco. In to v sobi, kjer naj bi medije pred nastopom nagovorile britanske glasbene legende. »Rotili so me, naj nastopim!« naj bi v svoj zagovor dejal Cohlu, ki pa ga je nemudoma označil za brezvestnega lažnivca.

Cohl je Donalda potrpežljivo želel odvrniti od dajanja izjav, ob tem pa je rockerskim mačkom, ki so po voki-tokiju razgovor slišali v sosednji garderobi, zavrela kri. »Poklicali so me k sebi v garderobo, ko je Keith iz žepa potegnil nož, z njim udaril po mizi in se začel dreti. Naj že uredim ali pa bo sam odkorakal do Trumpa in z njim opravil. Češ da bo v naslednji minuti nekdo gotovo odkorakal iz stavbe – Trump ali oni,« se Cohl spominja dne, ko se je skoraj zgodil krvavi obračun. 
Menedžer s srboritim Richardsom za sabo je nato vnovič stopil k Trumpu, mu zabičal, da bodo, če se takoj ne pobere, tu in zdaj odpovedali nastop. A očitno ni zaigral na prave strune. »Bedni bedaki ste! Promoviram Mika Tysona! Promoviram boksarske tekme!« se je začel dreti, njegovi trije osebni stražarji pa so se že pripravljali na spopad. Dva sta si začela natikati boksarske rokavice, tretji celo boksar, a so nato stisnili rep med noge, ko so glasbeniki poklicali svojo zaščito. Štiridesetčlansko skupino varnostnega osebja, »z izvijači, hokejskimi palicami, avtomobilskim orožjem« v rokah. 

Predstavitvene informacije