EMA 2016

Za Emo sta 
se urili v tujini

Objavljeno: 27.02.2016 11:15

Danes bomo dobili predstavnika na Pesem Evrovizije. Bosta mladi pevki, ki sta se za nastop pripravljali v tujini, premagali izkušeni glasbenici Nušo Derenda in Regino?

Ema 2016, ki bo na sporedu danes zvečer, je eden od predlogov za vikend, kako ob gledanju državne televizije osvežiti osnovno stopnjo znanja angleškega jezika. Zakaj? Od desetih izbranih pesmi jih bo kar sedem v zahodnogermanskem nagovoru. Manjšina, ki bo na slovenskem izboru pesmi za predstavnico evrovizijske popevke 2016 (finale se bo odvil 14. maja v Ericsoon Globe areni v Stockholmu) prepevala v maternem jeziku, so Raiven, D Base in San Di Ego. Kot lahko razberete, pa so si tudi pevka Raiven in zasedbi, ki bodo tako po eksotično prepevali v domačem jeziku, za vsak primer in za potrebe morebitnega uspešnega naskoka na tuje glasbene trge nadeli angleška oziroma mednarodna imena.

Orianini favoriti

Raiven je umetniško ime zanimive 19-letne harfistke in vokalistke Sare Briški Cirman, ki sodeluje s Tadejem Koširjem iz skupine Muff in producentom Jernejem Kržičem. Besedilo je Sarino avtorsko delo, sicer pa gre za nekdanjo učenko Alenke Gotar, ki ji je poleg mentorskih uslug napisala tudi kakšno besedilo, z enim od njih je takrat 14-letna Raiven na festivalu Fens zasedla tretje mesto. Za D Base (sicer računalniški program, ki je deloval v sistemu DOS), dvojec raperjev in pevca Benjamina Dolića, je melodijo in priredbo za Spet živ prispeval zmagovalec Slovenske popevke 2016 Alex Volasko. San Di Ego so rockerji, ki bodo prepevali besedilo poeta in urednika Tednika Igorja Pirkoviča in mladega Nina Ošlaka, pop tandema, ki je med drugim že ustvaril pesem za Tomaža Ahačiča - Fogla z naslovom Mi smo s teboj, aranžma za Brez tebe pa je izdelek celo štirih ljudi. Kitarist Matija Ajdić, bodoči očka, je znan tudi po zvezi z Oriano Girotto, slednja se v prostem času – po novem javno in podkovano – udejstvuje v analizi slovenskih pevk ter avtorjev; v smislu kdo je največ prispeval v zapuščino slovenske glasbe.

Anja Baš je nekdanja pevka skupine Rock Partyzani, pesem What if je spisala sama, pri aranžmaju ji je pomagal kitarist iz Rock Partyzanov Franci Zabukovec. Na odru Eme je stala že štirikrat, a vsakič le kot spremljevalna vokalistka.

Anjo Kotar, komaj polnoletno pevko, smo videli na slehernem festivalskem večeru v sklopu Dnevov slovenske zabavne glasbe 2016, DSZG. Na Poprock festu je tekmovala, na Slovenski popevki 2016 je bila nagrajena kot najbolj obetavna avtorica oziroma izvajalka, danes pa jo bomo poslušali v avtorski skladbi Too cool, aranžma je delo Pascala Guyona.

Gospodična iz bitke Misija Evrovizija Manuela Brečko zdaj sliši na ime ManuElla (Brechko), za tiste, ki ste spraševali, kod mladenka hodi, zapišimo, da živi od glasbe in nastopa večinoma v tujini. Blue and red so besede Leona Oblaka.

Dve veteranki

Skladbo Tales of tomorrow bo odpel Mariborčan Sebastijan Lukovnjak, angleške besede so delo Tadeja Jambroviča, Lukovnjak, sicer pevec in kitarist, pa deluje kar v treh glasbenih zasedbah; v skupinah Leonart in The SwingTones ter duu Zebra. Žan Serčič, še en predstavnik mlade generacije, bo nastopil s pesmijo Summer story, pesem je v celoti plod ustvarjalnosti glasbenega pedagoga iz podravske regije, čigar dela tudi starejši kolegi radi pohvalijo.

Na odru Eme bomo videli tudi Ireno Jalšovec - Regino, ki je bila v svojih začetkih (leta 1988) članica dueta (pela je z zdajšnjim možem Aleksandrom Kogojem). Emo sta že osvojila pred 20 leti. Za njeno tokratno pesem Alive in every way je glasbo z Jonom Dobruno ustvaril prav Kogoj, ki prihaja iz ugledne družine, njegov oče je uspešno posloval z bagri in podobno mehanizacijo.

Ne nazadnje bo pripoved Tip Top izvedla Nuša Derenda, to bo že njen peti poskus osvojitve Eme. Derendova je zmagala le enkrat. Angleško-slovenska izpoved, ki v glasbenem smislu ni inovativna, je pa nalezljiva polposkočnica, ki pripoveduje o tip top dami, karizmatični ženski, kakršne bi mnoge želele biti. Energy je bil hit in pol, Tip Top pa je na dobri poti, da ga preseže. Dopuščamo realno možnost, da bo to druga zmaga Derendove, prva v sodelovanju z ambicioznim Žigom Pirnatom, ki si je pri melodiji pomagal z avtorjem Andražem Gliho.