VISOK JUBILEJ

Za 35. rojstni dan bodo izdali album

Objavljeno: 24.02.2016 22:01Posodobljeno: 24.02.2016 22:03

Po prepoznavnem vokalu in tamburici se Ansambel Tonija Verderberja loči od vseh drugih narodnozabavnih skupin. Letos praznujejo že visok jubilej.

Ansambel Tonija Verderberja je eden tistih na naši glasbeni sceni, ki ga zaradi prepoznavnega vokala vodje Tonija Verderberja ni mogoče zamenjati z nobenim drugim narodno-zabavnim izvajalcem. Pa ne le Tonijev vokal, tudi zvok tamburice, ki so jo dodali inštrumentom, jih dela drugačne. Da o besedilih njihovih pesmi ne izgubljamo besed. Pesmi, kot so Kruh ponoči spi, Čaša sreče, Beli kamen ljubezni, Belokranjske lepote, Koščeva ljubezen, Lepa so jutra, Prijateljev ne štej in mnogo drugih, poznajo domala vsi ljubitelji domače narodno-zabavne glasbe. Začetki nastanka ansambla segajo v daljno leto 1981, kar pomeni, da ansambel letos praznuje 35-letnico delovanja.

»Pred 35 leti, ko smo odslužili vojaški rok, smo se mladi fantje zbrali in začeli nastopati, meni, igral sem harmoniko in obenem pel, pa sta se pridružila basist Pavle Šterk in kitarist ter tudi pevec obenem Jože Kastelic,« se spominja Toni Verderber. In doda, da se je kombinacija njegovega in Jožetovega vokala izkazala kot zelo dobra.

A kmalu Toni ni bil več zadovoljen le s preigravanjem pesmi tujih avtorjev, zato je začel ustvarjati lastne, nove melodije, povezal pa se je z odlično tekstopisko Faniko Požek, ki je za njegov ansambel začela ustvarjati prva besedila. K novim pesmim je poleg standardnega tria – harmonike, kitare in basa – Toni Verderber dodal zvok tamburice, kar je zelo popestrilo njihov zven. Tako je četrti član ansambla postal Borut Klobučar. Besedila za pesmi so pozneje pisali tudi Toni Gašperič, Ivan Sivec ter Ivan Malavašič, ansambel pa je imel številne nastope tako doma kot v tujini. Šestnajst let zapored so prirejali tudi tradicionalni koncert Ob letu osorej, ob tridesetletnici pa pripravili velik koncert v ljubljanskih Križankah, ki ga je posnela TV Slovenija, vodila pa Mojca Mavec.

V vseh letih je nastalo več kot 110 avtorskih pesmi, ki so izšle na šestnajstih albumih in eni videokaseti z naslovom Pri nas Belokranjcih. Zanimivo je, da so v vseh letih imeli zelo malo kadrovskih menjav. »Tamburaša Boruta Klobučarja je po petnajstih letih igranja, leta 2003, zamenjal moj sin Domen, hkrati se je ansamblu pridružil nov, peti član, klaviaturist Dušan Vrlinič. Pred petimi leti je basista Pavla Šterka zamenjal znan novomeški glasbenik Tomaž Zorko,« še pove Toni Verderber, ki ima doma posebno glasbeno sobo, katere stene krasijo številna priznanja, diplome ter zlate in srebrne plošče. In kako bodo praznovali jubilej? »Želimo si izdati jubilejni album. Polovico pesmi je že narejenih, preostale še nastajajo. Nekatere se že vrtijo na radijskih in TV-oddajah. Ena od teh je Kaj bi jaz brez tebe, ki zmaguje na radijskih lestvicah in postaja vse bolj priljubljena med poslušalci,« še pove Toni, ki je vesel, da so fantje kljub toliko uspešnim letom še vedno zagnani in se jim ni težko odpraviti na nastop, kjer koli si jih poslušalci zaželijo videti in slišati.

 

Predstavitvene informacije