MEDNARODNO TEKMOVANJE

Vsi bi igrali kot Slavko Avsenik

Objavljeno: 04.02.2016 15:30Posodobljeno: 04.02.2016 15:30

Minuli konec tedna so v Begunjah, pod streho Avsenikove domačije, odmevale harmonike, saj so gostili jubilejno, deseto mednarodno tekmovanje za nagrado avsenik.

Harmonika je očitno inštrument, ki je med mladimi v Sloveniji ta trenutek izjemno priljubljen. To lahko sklepamo tudi po tem, da se je 10. mednarodnega tekmovanja za nagrado avsenik udeležilo skoraj sto harmonikarjev, ki so raztegnili meh diatoničnih, klavirskih in kromatičnih harmonik. V Begunjah, kjer deluje tudi Glasbena šola Avsenik, na ta način spodbujajo tako kulturno kot glasbeno ozaveščanje mladih ter vplivajo na pozitiven razvoj nacionalne identitete, kar je v sodobnem času še kako pomembno za vse – slovensko glasbo in Slovence. »Naš glavni namen je, da bi bili narodno-zabavna glasba in harmonika enakovredni vsaki drugi glasbi in glasbilu, pa naj bo to v glasbenih šolah ali na tekmovanjih. In prav naša glasbena šola je edina, ki deluje pod zaščiteno blagovno znamko Avsenik in omogoča najbolj kakovostno glasbeno izobraževanje na področju glasbene zvrsti, ki sta jo utemeljila legendarna brata Slavko in Vilko Avsenik. Edinstvenost in poseben pomen tega tekmovanja pa je, da se samo na našem tekmovanju ocenjujeta stil in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi,« poudarja ravnatelj Glasbene šole Avsenik Mitja Mastnak.

Tanja osvojila kar 100,33 točke

Daleč največ, in sicer kar 71, je bilo tistih, ki so igrali diatonično harmoniko oziroma frajtonarico, vse pa sta spremljala vrhunska glasbenika – kontrabasist Robert Marzel in kitarist Luka Polenšek. Tudi zato je tekmovanje veliko bolj razgibano in prijetnejše za ušesa poslušalcev. Stil in tehniko igranja so ocenjevali prekaljeni glasbeniki Slavko Avsenik mlajši, Jože Burnik in Lorenz Pichler, ki so veseli, da je zanimanje za ta dogodek iz leta v leto večje in da harmonikarji ne prihajajo le iz Slovenije, temveč tudi iz tujine. »To pa nam daje voljo in moč za izvedbo kakovostnih tekmovanj tudi v prihodnje,« pravijo organizatorji. In kdo so tisti, ki so glasbene strokovnjake najbolj prepričali? Absolutna zmagovalka 10. jubilejnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado avsenik 2016 je postala Tanja Podkrižnik z Ljubnega ob Savinji, učenka Harmo-glasbenega centra Primoža Zvira. Tanja je z igranjem obvezne skladbe z naslovom V Dvorski vasi z diatonično harmoniko osvojila neverjetnih 100,33 točke. A očitno ni bila edini adut nekdanjega absolutnega svetovnega prvaka v igranju na harmoniko Primoža Zvira, saj je zlata priznanja skupaj osvojilo kar pet njegovih učencev. Poleg Tanje še Klemen Gungl, Klemen Sodec in Alen Živko. Tanja in Klemen Gungl pa sta skupaj zaigrala v duetu in tudi v tej kategoriji osvojila prvo mesto. »Zame osebno je to res izjemen uspeh in zelo sem ponosen na vse,« je za Slovenske novice poudaril Zvir. Veliko razlogov za veselje ima tudi Ciril Spruk, sicer član skupine Špica, ki je bil vesel, ponosen in ganjen, ker so odličen uspeh dosegli tudi štirje njegovi harmonikarji. Zlati plaketi sta si priigrala Matic Jeraj in Klemen Kotnik, srebrni pa Nejc Pirš in Tjaša Klemen. V kategoriji klavirskih harmonik se je preizkusilo 25 harmonikarjev, prvo mesto pa je osvojila Klara Prevodnik, učenka Jerneja Hostnika iz Glasbene šole Škofja Loka. Za njo se je uvrstil Ivo Godina, tretje mesto pa so si delili Nejc Klemenšek, Martin Jakopič in Rok Perhavc. Poleg omenjenih si je zlato plaketo v tej kategoriji priigralo še 12 harmonikarjev, sedem srebrno, eden pa bronasto. V kategoriji diatoničnih harmonik se je tik za najboljšo Tanjo Podkrižnik uvrstil Timotej Fortin, tretje mesto pa sta si delila Blaž Potočnik in Klemen Kotnik. Skupaj je v tej kategoriji zlato plaketo osvojilo 41 harmonikarjev, srebrno 22 in bronasto sedem, enemu pa so izročili pohvalo za sodelovanje. V kategoriji duetov sta bila, kot rečeno, najboljša Klemen Gungl in Tanja Podkrižnik, za njima pa so se uvrstili Rok Perhavc in Tilen Ržen ter Luka Mlakar in Anže Lopatič.

Predstavitvene informacije