SLOVENSKA POPEVKA

VIDEO: Ste jo že slišali? To je zmagovalka

Objavljeno: 21.02.2016 09:18Posodobljeno: 21.02.2016 09:18

Na 40. festivalu je zmagala pesem Eve Boto.

  • Eva Boto

Na 40. festivalu Popevke je zmagala pesem Eve Boto Kaj je to življenje?. V finale sta se uvrstili še zasedba King Foo s pesmijo Začaraj me in Nuša Derenda s pesmijo Grafit. Eve Boto se najbolj spomnimo kot predstavnice Slovenije na Evroviziji leta 2012. O zmagovalki so po predhodnem situ žirije odločali gledalci oziroma poslušalci.

Strokovna žirija je podelila več nagrad. Feri Lainšček jo je prejel za najboljše besedilo Počasi, ki ga je zapela Eva Hren. Nagrado za najboljši interpretacijo je prejela skupina King Foo, član Rok Golob je bil nagrajen tudi za najboljšo priredbo. S prejšnjega festivala pretekli konec tedna Poprock je nagrado za najobetavnejšo avtorico prejela Anja Kotar za pesem Čas je zdaj.

Eden od vrhuncev letošnje Popevke je bil venček pesmi v spomin na besedilopisca Dušana Velkavrha. Vsi nastopajoči so se s tem poklonili tudi pevkama Simoni Weiss in Tatjani Gros.

Med drugimi sta nastopila tudi lanska zmagovalka Darja Švajger s pesmijo Sončen dan in Andraž Hribar z novostjo Na barki iz besed.

Prireditev je vodil Mario Galunič, ki, odkar je odgovorni urednik razvedrilnega programa, ni prav pogosto pred kamero. Pri vodenju sta mu s šalami pomagali Lorella Flego in Bernarda Žarn.

Popevka se je rodila leta 1962. Zamenjale so se države, valute, spremenilo se je podnebje, a popevka je z nekaj prekinitvami obstala, je spomnil Galunič. 

Na letošnji Popevki so nastopili še Eva Černe, Lea Bartha, Flora in Paris, Irena Vidic in Gregor Ftičar, Eroika, Eva Hren ter Tinkara Kovač in Anika Horvat.

Dneve slovenske zabavne glasbe, ki jih RTV Slovenija letos pripravlja prvič, sestavljajo trije festivali: Poprock, ki je potekal 13. februarja, Popevka in Ema, izbor za slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije 2016, ki bo 27. februarja. Obenem so v sklopu dnevov 15. februarja v studiu Televizije Slovenija priredili koncert Siddharte Infra Ultra Live.