PUNK

Še vedno je upornik po duši

Objavljeno: 20.10.2017 12:05Posodobljeno: 20.10.2017 12:06

V Ljubljano prihaja izvirni član legendarnih Sex Pistols.

  • Srečen v svoji koži
  • Tokrat bo v Ljubljani nastopil kot posebni gost Pankrtov
  • Originalna zasedba Sex Pistols v Amsterdamu leta 1977: Paul Cook, Glen Matlock, Johnny Rotten in Steve Jones

Od njegovega odhoda iz kultne punk skupine Sex Pistols minevajo štiri desetletja, vendar se enemu od originalnih članov Glenu Matlocku ne pozna, da je preteklo že toliko časa. Še vedno je upornik, a pravi, da danes na drugačen način, saj čas in življenje prineseta svoje. Po dvajsetih letih znova prihaja v Slovenijo. Takrat so ob začasni vrnitvi in turneji kultne skupine v Tivoliju imeli koncert, na katerem so kot gostje nastopili Pankrti, tokrat pa k njim v goste 20. oktobra prihaja on.

Edina stvar, ki jo obžalujem in jo svetujem drugim, je, da si, če je treba, dobijo najboljšega možnega odvetnika.

»Poznam njihovo glasbo, tisto, kar sem slišal, mi je všeč. Veselim se že vaj in skupnega nastopa,« pravi o gostovanju. Nastopil bo kot Glen Matlock, saj bo to pot na odru edini iz zasedbe Sex Pistols. Povezovanje s skupino, ki bo očitno večno, ga malce moti, saj je v glasbi tudi samostojno pustil svoj pečat. »Tako ni le glede mene, ampak velja tudi za preostale fante. Po vsem času, ki je pretekel od našega razhoda, je nesmiselno pričakovati, da se bo to kdaj spremenilo, ne glede na to, ali nas to moti. A tako pač je, ne nazadnje so Sex Pistols legendarna skupina,« pravi. Ko so se razhajali, je bilo nekaj hude krvi, očitkov, valjenja krivde drug na drugega in podobno.

Brez uporništva ne gre niti danes

»Tedaj smo bili mladi, uporniki, in je to logično. A kakor koli vzameš, je bil naš razhod neogiben zaradi različnih karakterjev. Čutil sem, da je to treba storiti, četudi smo se pozneje reformirali. Tudi danes, z dovolj velike časovne distance, na to gledam enako,« pove. Verjetno bi ravnal enako ali podobno. »Čeprav sem se spremenil, bi težko pritrdil mnenju, da se človek lahko povsem spremeni. Srečen sem v svoji koži. Me je pa življenje naučilo, da pri pasteh, ki jih prinese, pomaga potrpljenje,« doda.
Sex Pistols so bili eni najbolj znanih upornikov na svetu. »Današnje razmere so takšne, da je uporništvo potrebno, sta se pa glasbena industrija in scena zelo spremenili. Kljub temu razmere zahtevajo borbo za rast in uspeh na enak način. Nekaterih stvari se ne da vzeti iz okvira časa in kraja, a današnji mladi morajo poskusiti, mi pa jih podpreti,« pravi uporniški duh v njem.

Šel je skozi dobre in slabe čase

Prvi denar v življenju je zaslužil kot 11-letnik v angleški delavski družini. Preden so s Sex Pistols zasloveli, so večkrat živeli v pomanjkanju. »Pogosto smo spali in živeli v prostorih, kjer smo vadili. Poleg mleka smo zjutraj komu od sosedov sunili tudi žemlje. Ni, da bi se hvalil s tem, a tako je bilo. Ni bilo lahko. Pozneje, po odhodu iz skupine, sem zaradi tega izgubil več milijonov funtov, a danes je prepozno narediti kar koli glede tega. So se pa zgodile druge stvari! V življenju se zgodi marsikaj,« se spominja. Pred leti je izdal knjigo spominov o obdobju, ki ga je preživel v skupini. Nekajkrat je imel težave z davki.

Skrivna poroka?

Letos je veliko ugibanja sprožilo njegovo zasebno življenje. Govorilo se je, da je pred oltar popeljal dolgoletno partnerico, vendar o tem ne govori in se tudi na govorice ni odzval. Zato pa izstreli odgovor na vprašanje, ali mu je česa v življenju žal in ali bi danes, če bi imel možnost, storil drugače. »Edina stvar, ki jo obžalujem in jo svetujem tudi drugim, je, da si, če je treba, dobijo najboljšega možnega odvetnika, četudi si ga ne morejo privoščiti. To jim bo prihranilo veliko denarja, in to na dolge proge.« 


S Sex Pistols nima prav veliko stikov

Zanimivo je tudi, da je Glen Matlock zase že večkrat rekel, da je bil v skupini najbolj konservativni član, zaradi česar je z nekaterimi težko shajal. Danes s preostalimi člani nima veliko stikov, ne videvajo se pogosto, tudi po več let ne. Nekajkrat so imeli uspešne turneje ponovnih združitev, a vsak izmed njih ima svojo pot. Parkrat so si javno skočili v lase tudi glede avtorstva skladb skupine, o čemer ima vsak svojo verzijo. 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja