PROMOVIRA SLOVENIJO

S harmoniko 
med dirkače F1

Objavljeno: 28.02.2016 13:35Posodobljeno: 28.02.2016 13:36

Svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko Denis Novato na frajtonarico pogosto igra slovenske viže v tujini in na ta način promovira Slovenijo.

»Zadnje čase me pogosto vabijo v tujino, tudi na dogodke za bolj zaprti krog ljudi. Tako sem že nekajkrat igral italijanskemu predsedniku, še pogosteje pa slovenske viže igram poslovnežem in športnikom,« pravi Denis Novato, zamejski Slovenec, ki že leta veliko več nastopa na tujem kot doma.

Redno na gostovanjih

Tako je bilo tudi s Slavkom Avsenikom, ki so ga cenili predvsem onstran naših meja in njegovo ime kovali v zvezde, doma pa so mnogi njegovo delo opazili šele, ko je harmoniko že odložil v kot. Takšni nastopi v tujini so zelo pomembni za promocijo Slovenije. Denis Novato, ki je že 23-krat gostoval na drugi strani oceana, se je nedavno vrnil z gostovanja po Kanadi, kjer je imel pet koncertov. Najodmevnejši je bil v glavnem mestu Ottawa, na tamkajšnji univerzi, ki ga je organiziralo naše veleposlaništvo v sodelovanju s slovensko skupnostjo v Torontu ter veleposlaništvoma Avstrije in Italije v Kanadi.

Slovenski harmonikar in glasbeni učitelj iz Krmenke pri Trstu je že leta 1998 postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, gostoval pa je v Evropi, Združenih arabskih emiratih, Aziji in ZDA, letos pa bo znova igral v Hongkongu. Zaradi širokega repertoarja je priljubljen zlasti med Slovenci po svetu, ki jim pričara tako klasiko srednjeevropskega prostora kot tudi slovenske ljudske pesmi in Avsenikove skladbe. V Ottawo, kjer ga poslušalci kar niso in niso spustili z odra, se vrača že aprila.

Ljubitelj hitrosti

Denis Novato se rad smuka med športniki, od smučarjev do avtomobilskih dirkačev. Letos je v sklopu smučarskih tekem že igral v Val Gardeni in Kitzbühelu, kjer se je fotografiral tudi z motociklističnim zvezdnikom v razredu motoGP Marcom Marquezom in voznikom formule 1 Danielom Ricciardom. Že konec maja pa bo v okviru tekme F1 nastopil v Monte Carlu.

»Še ta mesec me čakajo nastopi v Nemčiji in Liechtensteinu,« pove harmonikar slovenskih korenin z zavidljivo kilometrino, ki se že intenzivno pripravlja na organizacijo tekmovanja Harmonika Grand Prix, ki bo 18. in 19. marca v Portorožu. »Ambiciozni harmonikarji imajo čas za prijavo le še do torka, 1. marca,« opozarja Novato, ki razkrije še, da bo v našem obmorskem mestu po končanem tekmovanju nastopil tudi Ansambel Saša Avsenika.

 

Predstavitvene informacije