NASLEDNIK?

Raper bi rad stopil 
v Bowiejeve čevlje

Objavljeno: 26.01.2016 14:14Posodobljeno: 26.01.2016 14:15

Kanye West se ima menda za naslednika nedavno preminulega Davida Bowieja.

  • Baklo glasbenega inovatorstva naj bi David Bowie predal Kanyeju Westu. No, tako vsaj meni ameriški raper

Z njim se morda ne more primerjati po nadarjenosti. Prav tako morda njegova zapuščina ne bo tako velikanska in nepozabna. Pa vendar naj bi se ameriški raper Kanye West videl kot naslednik legendarnega Davida Bowieja. Morda tudi, ker se vsekakor lahko primerja z ikono glam rocka po številu prodanih albumov – Bowiejevi so namreč zašli v okoli 140 milijonov gospodinjstev po vsem svetu, medtem ko jih je Kanye prodal približno 32 milijonov, 100 milijonov pa so si jih njegovi oboževalci povlekli s spleta. »Odločen je, da nadaljuje Bowiejevo delo kot glasbeni inovator. Trdi, da je bila ta bakla predana njemu,« je dejal vir, katerega trditve obkroža še šepet, da naj bi se West že zaprl v snemalni studio in pokojni glasbeni legendi na čast, v poklon in spomin že začel snemati poseben glasbeni album njegovih največjih uspešnic. S seveda westovskim pridihom. Nekatere naj bi prepeval, spet druge odrapal ali prek glasbene podlage katerega izmed Bowiejevih hitov posnel svojo skladbo.

»To je bogoskrunstvo!«

Ameriški raper, ki je doslej odnesel domov že 21 grammyjev, se vsekakor lahko pohvali z nazivom enega najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov, ki je močno zaznamoval glasbeno krajino tega tisočletja. Pa vendar Bowieju ne seže niti do gležnjev. O tem so sveto prepričani vsaj oboževalci britanskega glasbenika, ki jih je novica, da se je West lotil priredb Bowiejevih hitov, kot so Changes, Heroes in Rebel, rebel, pošteno vznemirila. Najmanj razbesnela in razkačila je še posebej oboževalca s spletnim vzdevkom Peter Piranha, ki je začel internetno peticijo, ki bi Westu preprečila po njegovem mnenju skrunitev glasbe legendarnega Britanca. »David Bowie je bil eden najpomembnejših glasbenikov 20. in 21. stoletja. Dopustiti, da Kanye West uniči njegovo glasbo, bi bilo skoraj bogokletno!« je začel peticijo, ki je v manj kot 24 urah že zbrala dobrih 5700 podpisnikov.

Že druga peticija proti Westu v letu dni

Ni prvič, da je Westovo glasbeno ustvarjanje naletelo na buren in strupen odziv svetovnega poslušalstva, ki se ga je odločilo ustaviti s podpisovanjem peticij. Že lansko leto so se namreč spravili nadenj, ko naj bi nastopil na glasbenem festivalu v Glastonburyju. A četudi so glasbenikovi nasprotniki zbrali več kot 100.000 podpisov, s čimer so želeli prepričati organizatorje, naj Westa odstranijo s seznama nastopajočih, se je njihov trud izkazal za brezplodnega. Kanye je vseeno zavzel oder. Česar pa ljudje niso pozabili, saj je eden izmed podpisnikov tokratne peticije lanskoletni festival vnovič privlekel na plan. »Ta tip ne zna peti ali igrati česarkoli melodičnega. Le spomnite se, kako je na Glastonburyju uničil Bohemian Rhapsody, skladbo Queenov? Kanye ne bi mogel Bowieju niti zavezati čevljev! Sram naj ga bo, njega in njegov prenapihnjeni ego!« je tvitnil Phillip Robert S, medtem ko se je Fiona R na domneven spominski album sicer bolj redkobesedno, a vseeno odločno odzvala s tvitom: »Ne, ne, ne!«

Bowie zavrnil Coldplay

Raperjev predstavnik se je v luči peticije že odzval, da so govorice o spominskem albumu zgolj to – prazne govorice. A tudi če je vseeno kaj na njih, se je Kanye, ki ga je zvezdnikova nedavna smrt globoko šokirala, tega verjetno lotil s čaščenjem pokojnika v mislih. Vprašanje pa je, kako bi se na to odzval Bowie sam, izjemno izbirčen, s kom želi glasbeno sodelovati. »Pesem ni pretirano dobra, kajne?« je namreč zavrnil nedavno vabilo k sodelovanju s skupino Coldplay. Ob čemer je Will Champion, bobnar skupine, malce šaljivo pripomnil, da je David »očitno izjemno kritičen. A ga velja spoštovati že zato, ker temeljito premisli, pod kaj se bo podpisal«. 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije