NOV ALBUM

Po štirih desetletjih prištopal do cilja

Objavljeno: 12.08.2017 20:13Posodobljeno: 12.08.2017 20:13

Neil Young napovedal izdajo akustičnega albuma.

Dolge mesece smo čakali na potrditev govoric, da se je Neil Young odločil izdati album Hitchhiker. Ljubitelji legendarnega kanadskega glasbenika vemo, da gre za malone mitsko glasbeno izdajo, ki je nastala neke noči daljnega leta 1976. Neil Youg je bil takrat skrajno zadet, a je kljub temu na mah posnel celoten album. A je več kot štiri desetletja ostal v predalu. Vse doslej: prvič mu bomo lahko prisluhnili ob uradnem izidu 8. septembra. Če še niste zasledili, 4. avgusta se je na spletu že pojavila naslovna pesem Hitchhiker (Štopar), ki je korenito drugačna od izvedbe, ki jo poznamo z albuma Le Noise iz leta 2010.

V bogati karieri je Young ustvaril zavidljiv glasbeni katalog, Hitchhiker je le eden izmed tako imenovanih izgubljenih albumov, ki jih je snemal v noro ustvarjalnih sedemdesetih letih, nato pa se je odločil, da jih ne bo izdal – najbolj znana taka albuma sta Homegrown in Chrome Dreams. Govorice, da se pripravlja izdaja Štoparja, so začele krožiti že aprila, ko so najbolj goreči oboževalci opazili, da se je na spletni strani Garyja Burdena, ki že dolga leta skrbi za Youngove grafične podobe, za nekaj časa pojavila naslovnica albuma Hitchhiker. To je bila prva napaka, ki je izdala namero. Maja je nato britanski distributer pomotoma objavil album v svojem preprodajnem katalogu, kjer se je pojavila ista podoba kot na Garyjevi spletni strani. Sledile so številne dezinformacije, prva je bila, da bo album izšel 14. julija. V petek so le sporočili uradni datum izida, ki bo 8. septembra. »Tisto noč sem preživel z Davidom in posnel devet solističnih akustičnih pesmi in s tem končal album, ki sem ga imenoval Štopar,« je pred časom pojasnil Young. »To je bilo enovito delo, čeprav sem bil dokaj zadet, to se sliši v moji izvedbi. Moj prijatelj in odlični igralec Dean Stockwell, s katerim sem sodeloval na Human Highway, je bil z nami, sedel je z mano v sobi, ko sem snemal skladbo za skladbo. Premor sem naredil le, da sem pokadil nekaj trave, pil pivo ali užival kokain. Briggs je bil v nadzorni sobi in v živo miksal za svojo najljubšo konzolo.«

Potem ko se je streznil in poslušal posnetke, mu niso bili všeč, zato jih je spravil. So mu pa bile všeč skladbe, ki jih je za to priložnost ustvaril, kar osem jih je uvrstil na poznejše albume, na primer Rust Never Sleeps in American Stars 'n Bars. Na albumu Hitchhiker je skupno deset skladb, med njimi sta dve, ki ju še nismo slišali – Hawaii in Give Me Strength. 

Skladbe z novega albuma

1. Pocahontas
2. Powderfinger
3. Captain Kennedy
4. Hawaii
5. Give Me Strength
6. Ride My Llama
7. Hitchhiker
8. Campaigner
9. Human Highway
10. The Old Country Waltz

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja