PETICIJA ZA SLOVENSKO GLASBO

FOTO: Genocid nad slovensko glasbo?

Objavljeno: 07.10.2017 08:28Posodobljeno: 07.10.2017 08:30

Slovenski Sazas še kar največ denarja plačuje hrvaškim izvajalcem, zato ne preseneča, da so slovenski izvajalci začeli podpisovati peticijo.

  • Modrijani in Jan Plestenjak
  • Gianni Rijavec, pobudnik in prvopodpisani na peticiji
  • Veselo občinstvo
  • Vlado Kreslin
  • Jelena Rozga

Podatek, da slovenski Sazas (Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije) nakaže največ denarja z računa izvedenih tujih del v Sloveniji prav na Hrvaško, še zdaleč ni nepomemben. Je še kako zgovoren. Slovenski glasbeniki so že pred časom na glas opozarjali, da se je slovenska glasba znašla med kladivom in nakovalom lastne neprepoznavnosti. Zdaj je še huje.
»In kako si spet pridobiti zaupanje slovenskih poslušalcev? Mogoče nam pomaga masaža prsi, članki o povešenih prsih, mogoče razne afere, velike prsi in nič pevskega znanja ipd. Tega ne obsojam, ampak pozdravljam, če je seveda v mejah normale, lahko tudi malce duhovito in škandalozno, saj se o tem govori več kot o glasbi. Sicer pa Slovenci znamo ustvarjati dobro glasbo in lahko rečemo, da jo posluša vedno več Slovencev. Legende, kot so Slavko AvsenikOto Pestner, skupina Pepel in kri, še vedno živijo. In kdaj se bomo naučili to glasbo spoštovati? Verjetno bo moralo za to preteči še veliko vode. Samo poglejte Evrovizijo: Hrvatom, Bosancem in Srbom vedno poklonimo največ točk, pa nam jih oni nikoli ne vrnejo. In kako tuji (južni) glasbeniki nastopajo v Sloveniji? Preprosto!« je zapisal eden od slovenskih glasbenikov na spletnem portalu. Ni daleč od resnice.

Genocid nad slovensko glasbo?

Sedem let mineva od Prvega slovenskega glasbenega kongresa, ki se je zgodil v Cankarjevem domu. »Pomagajte ustaviti genocid nad slovensko glasbo,« je bilo eno izmed gesel, s katerimi so domače glasbenike vabili na glasbeni kongres v Cankarjev dom, kjer so predstavili svoje zahteve.

 CELOTEN ČLANEK JE OBJAVLJEN V NEDELJSKIH NOVICAH, KI VAS CEL TEDEN ČAKAJO PRI VAŠEM PRODAJALCU ČASOPISOV.

Na voljo pa je tudi našim naročnikom, vabimo vas, da to postanete. 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja