PRIPOROČAMO

Vikendov TV-namig: Tednik, TVS 1 ob 20.00

Objavljeno: 14.03.2016 15:00Posodobljeno: 14.03.2016 15:00

V tokratni oddaji o Planici, družinskem nasilju, mali borki Izabel in žlahtni igralki Ljerki Belak.

Slovenija, 2016. Vodi: Janko Šopar. Aktualnoinformativna oddaja.

Planica se je zapisala v srca Slovencev že davnega leta 1934, ko je bilo tam prvo mednarodno tekmovanje v smučarskih skokih na novi, največji skakalnici na svetu, ki jo je skonstruiral Ivan Rožman, kasneje pa večkrat povečal Stanko Bloudek.

Z dvakratnim padcem družinskega zakonika so padli tudi popravki zakona o družinskem nasilju. Zato so na plečih žrtev nasilja še vedno prevelike odgovornosti, predvsem kar zadeva stike otrok z nasilnim staršem. Nevladne organizacije zatorej želijo dopolnitve, ki bi lahko preprečile marsikatero tragedijo, morda tudi takšno, ki je leta 2011 pretresla Slovenijo, ko je oče ubil 4 letno hčerko in sodil tudi sebi. O svoji agoniji je odprto spregovorila mama pokojne Žive, Amela Trempus Ribić.

Le osem mesecev življenja ima, so o Izabel takrat komaj šestnajstletni mamici sporočili  zdravniki. A Izabel je borka in je kljub hudi in izjemno redki genski bolezni dopolnila tri leta. Njena družina, ki ob skrbi za deklico komaj povezuje začetek s koncem meseca, prosi za pomoč.

RTV Slovenija že od leta 1989 podeljuje nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire – nagrado Franeta Milčinskega Ježka. Letos jo je prejela Ljerka Belak, že desetletja eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih igralskih obrazov pri nas.

Predstavitvene informacije