STRASTEN POHODNIK

Toni naletel na Alenko Bratušek: Bila je rdeča v glavo, matrala se je

Objavljeno: 20.02.2016 09:50

Žirovničan Anton Demšar menda nima tekmeca v premagovanju 2236-metrske gore.

ŽIROVNICA – Ko njegov 86-letni sosed zjutraj vstane, Tonija že zdavnaj ni več. Poleti gre od doma že ob 4.30, pozimi ob 6.30. Ne v službo, ampak na Stol (2236 m)!

Začne v Završnici, nadaljuje mimo Valvasorjevega doma do Žirovniške planine in pride vselej do vrha po tisti strmi in zahtevnejši poti.

Če je lepo in jasno vreme, se mu izrišejo najlepši možni razgledi, vse tja do Snežnika in Krna. In že samo zato je Anton Demšar privilegiran človek! Do svojega privilegija ni prišel po naključju.

Prvič, 66-letni Žirovničan vidi Stol z domačega praga, »to je naša domača gora«, rad pove. Drugič, bilo mu je devet let, ko je z očetom na njem že prvič užival. »S fotrom, ime mu je bilo Ignac, Nace so mu pravili, sva se neko soboto odpravila sprva do Valvasorja, tam prespala, vrh pa osvojila šele naslednji dan, da, tako se je včasih, ko je bila gori še vojska in si potreboval posebno dovoljenje, hodilo na Stol!« Tretjič, že 40 let se za svoj rojstni dan, 14. januarja, povzpne, ja, kam drugam kot na Stol! Četrtič, do predčasne penzije, 2001., je bil na vrhu Karavank vsaj dvanajstkrat na leto, kar pomeni, da je bil dotlej že skoraj petstokrat! In petič, če ga ne bi takrat tako zagrabilo v hrbtenici, da še hoditi ni mogel, se ne bi zgodilo to, kar se je. Se je nemara zgodil čudež? Ne, ampak njegova neizmerna volja in ljubezen do narave!

Alenka Bratušek: Srečal jo je zariplo

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.