DOMAČIJA

Tešky živi na kmetiji, kjer je živel Josip Jurčič

Objavljeno: 08.03.2016 20:51Posodobljeno: 08.03.2016 20:51

Stand up komik Andrej Težak - Tešky je potomec dekleta, ki je bila zaročena z Josipom Jurčičem, avtorjem prvega slovenskega romana Deseti brat.

Ne le da živi na kmetiji, kjer je nekoč stanoval Josip Jurčič, očeta festivala Panč Andreja Težaka - Teškyja z avtorjem prvega slovenskega romana Deseti brat druži tudi skupna zgodovina. Stand up komik naj bi bil celo neposredni potomec dekleta, s katerim se je nameraval poročiti sloviti slovenski pisatelj.

»Ko sem bil mulc, sem našel neke papirje, stara pisma, ki jih je Josip pisal moji sorodnici. Ta pisma so sicer izginila, ker je babica veliko stvari sežgala, med njimi tudi neke rokopise, a bilo je dovolj, da verjamem, da je bilo tako,« pojasnjuje Tešky. Vodja kluba smeha 10ka (z Jonasom Žnidaršičem) in zagrebškega Studia smijeha (z Marino Orsag) se trenutno pripravlja na letošnji Zimski Panč, na katerem bo premierno predstavil komedijo o nesojenem slavnem sorodniku. Komedija Deseti brat je mešanica klasičnega stand upa, zgodb in prigod z znanimi glasbenimi in stand up varovanci ter glasbenih šal. Je bil navdih za predstavo prav nesojeno sorodstvo z Jurčičem? »Navdih je to, da živim na Muljavi in sem zelo blizu domačije, kjer večkrat uprizarjajo Desetega brata. Ogled teh predstav je bil en navdih, drugi navdih je pa to, da metaforično deseti brat pomeni nekoga, ki je malo zapostavljen, malo odrinjen, ki je sicer tam in zanj vsi vemo, ampak bi včasih radi, da ga ne bi bilo – tako se jaz počutim kot menedžer stand up komikov. Zdelo se mi je, da je čas, da grem tudi jaz na oder in to povem na glas,« pravi menedžer Pižame, Jonasa, S.A.R.S. ter bivši menedžer dueta Slon & Sadež, Magnifica in Big Foot Mame.