V SPOMIN

Stresovo omrežje je spet dvignilo glaže

Objavljeno: 05.03.2016 08:40Posodobljeno: 05.03.2016 08:42

V Piratu so se v spomin na novinarja Francija Stresa srečali njegovi prijatelji.

PORTOROŽ – Decembra 2011 je za vedno odjadral od nas Franci Stres, novinar, ki je pisal strastno in stresno, kot je tudi živel. Prijatelj in kolega si je za svoje zadnje bivališče izbral morje, ki mu je s pisanjem o jadranju posvetil tudi večji del novinarskega opusa, največji del pri časopisu, ki ga imate v rokah. Med Izolo in Piranom počiva, na točki 45 st., 32', 51,17'' zemljepisne širine in 13 st., 34', 8,59'' zemljepisne dolžine je bil posut njegov pepel, tam so njegovi prijatelji v spomin nanj potopili kamnito ploščo, izdelal jo je kajpak jadralec, Alan Železnik.

Dogovor, da se bomo vsako leto na okroglo obletnico prijateljeve smrti zbrali in ga zvrnili glaž ali dva, kot bi rekel on, je padel takoj. Pobudnika sta bila Francijev srčni prijatelj iz Medane v Brdih, žlahtni vinar in gostinec Zlatko Mavrič - Belica, in največji Stresov jadralsko-novinarski kompanjon, fotoreporter Slovenskih novic Igor Mali. Takoj sta prepričala Portorožana Dušana Puha, ki ga je pokojni FS, kot so ga tudi imenovali jadralci, neizmerno cenil, neuničljivega morskega volka in že za življenja jadralsko legendo. Ustvarjeno je bilo Stresovo omrežje: vsako leto se pozimi dobimo v njemu najljubšem jadralnem klubu, kultnem in nekoliko boemskem Piratu tik morja, kjer v Royal Clubu, kot ga imenuje, kraljuje Pirančan Giorgio Ruzzier, največji original med jadralci. Tam se je Franci počutil kot riba v vodi.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.