LOVKE DANICE LOVENJAK

Meril je čustvene odzive gledalcev

Objavljeno: 24.03.2016 12:34Posodobljeno: 24.03.2016 12:36

Matej Filipčič je eden tistih umetnikov, ki živijo za umetnost. Da mu je vse, kar je povezano z umetnostjo in lepoto, precej domače, lahko vidimo že, ko ga srečamo na ljubljanskih ulicah, saj s svojo opravo izstopa in je vedno do potankosti urejen.

Sicer pa se 45-letnik nerad izpostavlja in ostaja skromen, čeprav se lahko pohvali z mnogo uspešnimi projekti. Ko sva se dobila v hotelu Union, je pogovor nanesel tudi na vsesplošno hrepenenje po pozornosti in pogosti želji priti do svojih pet minut slave. »Odvisno, kakšne pozornosti si želimo. Vsak otrok hrepeni po pozornosti staršev, ljudje, ki so v partnerskih odnosih, hrepenijo po pozornosti partnerja, na takšen ali drugačen način vsi potrebujemo pozornost nekoga, da se čutimo žive. Ne verjamem in upam pa, da ne hrepenijo vsi po petih minutah slave. Hrepenenje po slavi ima verjetno za sabo precej problematično in nepredelano otroštvo,« se nasmehne in doda, da je za njega slava posledica dela.

Poznamo vas kot režiserja, scenografa, producenta, scenarista... To je le nekaj vlog, ki jih opravljate. Kako bi se sami opisali?

Po izobrazbi sem arhitekt in scenograf. Takoj po študiju arhitekture sem poklicno prešel na področje tako imenovanih uprizoritvenih umetnosti, kamor spadajo različni dogodki, državne proslave in avtorski gledališki projekti. Poklic arhitekta tako opravljam v vlogi režiserja in scenografa. Zaradi narave in pestrosti svojega dela pa sem si v vseh letih ustvarjanja pridobil še ogromno izkušenj in znanja z drugih področij, ki mi pomagajo pri kakovostni izvedbi projektov. Eno izmed teh področij je recimo produkcija, tako sem tudi producent svojih avtorskih gledaliških projektov in razstav ter večine dogodkov za naročnike.

 »Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

 

 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.