TRAGIČNO

Invalidna pevka 15 let 
po nesreči še išče pravico

Objavljeno: 03.11.2013 07:55

Trpljenje bivše članice skupine Make up Darje Pristovnik zaradi tragične prometne nesreče pri Blagovici. Ob dnevu mrtvih se spominja pevk Maje in Sani, ki sta tedaj umrli.

  • V skupini Make up 2

Maja. Sani. Dve imeni, ki Darji Pristovnik iz Slovenj Gradca vsako leto v teh žalostnih dneh, ko se spominjamo najdražjih, ki so že pokojni, odmevata v spominu. »Vsako leto se ju spomnim. Z rožicami, svečkami. Takšne stvari ostajajo,« pravi.

Darja je 30. oktobra praznovala 37. rojstni dan, vendar si je z dvema prijateljicama vse najboljše voščila že dva meseca prej. Usodni 5. september 1998, dan, ko se je zgodila tragična prometna nesreča pri Blagovici, v kateri sta umrli dve mladi, premladi pevki.

Priljubljene, znane, polne življenja, takšne so bile članice skupine Make up, preden je njihov smeh utišal usodni pok pločevine. »Vsaka dežna kaplja vrača tvoj napev,« so veliko pozneje prepevale naslednice iz zasedbe Make up 2.

Darji je usoda takrat prizanesla, Maji Fajdiga in Saneli Smajlović pač ne. Skupaj z njima je umrla tudi dekliška skupina, ki jo je sčasoma nasledil, ne pa tudi nadomestil, nov šopek čednih, nasmejanih deklet. Le Darja je ostala. Pevke so se poimenovale Make up 2.

Leta trpljenja

»Še vedno se nisem postavila na noge,« pove Darja, ki ima status invalida, saj ima vse od nesreče močne bolečine v hrbtenici. »Vsake toliko časa dobim hudo vnetje oči. Takrat sem kakih 14 dni v popolni temi. Niti antibiotiki ne pomagajo,« pravi.

A tudi druge reči, ne le pokojni prijateljici in zdravstvene težave, ji ne dovolijo, da bi pozabila.

»15 let po nesreči še vedno hodim na obravnave. Nekaj so mi sicer že izplačali, a zadeve nočejo zaključiti,« potoži Darja, ki zaradi bolečin v hrbtenici ne more hoditi v službo. Pred kratkim pa se ji je le nasmehnila sreča. Našla je dejavnost, ki jo kljub zdravstvenim oviram lahko opravlja – obrazna joga v projektu mojstrice zdravega življenja Savine Atai. »Savina me je vzela pod okrilje. Bila je edina, ki se je bila pripravljena ukvarjati z mano, poškodovano, bolno, ponesrečeno,« pove Darja.