ŽALITEV

Ženske ne smejo na oder!

Objavljeno: 06.01.2016 21:57Posodobljeno: 06.01.2016 21:57

Teheranski simfonični orkester je protestno odpovedal nastop, ker organizatorji njegovim glasbenicam niso dovolili na oder.

  • Glasbenicam niso dovolili na oder. Foto: Reuters

Teheranski simfonični orkester je pred dnevi v zadnjem trenutku odpovedal nastop na slovesnem odprtju svetovnega klubskega pokala v rokoborbi v iranski prestolnici. Razlog? Petnajst minut pred nastopom, ko bi morali odigrati iransko himno, so organizatorji dirigentu Aliju Rahbariju povedali, da članice zasedbe pod nobenim pogojem ne morejo igrati na velikem odru. »Takšne žalitve nikakor nisem mogel sprejeti. Ali igramo vsi ali nihče,« je izjavil Rahbari.Teheranski simfonični orkester, največji in najstarejši v Iranu, je od ustanovitve leta 1933 preživel državne udare, islamsko revolucijo in hude finančne težave. V Iranu že od islamske revolucije 1979. velja prepoved za ženske solistične pevske nastope, tokrat pa se je po pisanju iranske tiskovne agencije ISNA prvič zgodilo, da je bil teheranski simfonični orkester prisiljen odpovedati nastop, ker v njem igrajo tudi ženske.

Kljub odkritemu nasprotovanju konservativnih sil (zahodnjaški) klasični glasbi je teheranski simfonični orkester vztrajal tudi zadnja desetletja. Zdajšnji iranski predsednik Hasan Ruhani, ki spada v zmernejšo strujo, je po izvolitvi izjavil, da glasbenikom in orkestrom ne sme nihče preprečiti nastopov, če le imajo dovoljenje ministrstva za kulturo. A kljub temu je bilo brez posebne obrazložitve odpovedanih že veliko koncertov. Iranski verski voditelji namreč odkrito nastopajo proti (kateri koli) glasbi, češ da med mladimi povzroča »vznemirjenje in deviacije«. 

Predstavitvene informacije