NOVOST

VIDEO: Izdelali stol za stoječe sedenje

Objavljeno: 14.02.2016 10:49Posodobljeno: 14.02.2016 10:49

Japonska naprava bo olajšanje predvsem za poklice, v katerih je treba stati. Namestimo si jo na noge in izberemo udobno pozicijo, na prodaj predvidoma prihodnje leto.

  • Opornice si je preprosto namestiti.

Treba je priznati, da so izumitelji potrebovali kar nekaj časa, preden so iznašli to imenitno pripravo. Stol archelis v resnici ni stol v klasičnem smislu, a vendar nam pomaga razbremeniti noge. Še posebno ga bodo veseli vsi, ki so v takšnem poklicu, da morajo dolge ure stati. Naprava nekoliko spominja na ortopedski pripomoček, s pomočjo pasov si jo namestimo na noge kot nekakšen zunanji skelet. Archelis se tako oprime naših nog in zadnjice ter nam pomaga najti udobno pozicijo za stanje. Seveda je opremljen z možnostjo, da spreminjamo različne pozicije in uravnavamo kote, pod katerimi se pregibajo sklepi nad gležnji v kolenu. Ko najdemo najbolj ugodno pozicijo, se zadeva zaskoči in potem se lahko sprostimo – tisti, ki so archelis preizkusili, opisujejo izkušnjo kot sedenje brez dejanskega sedenja. Naprava uspešno razbremeni naše mišice in kosti, saj prenese del teže.

Tole krasno reč so izumili pri japonskem podjetju Nitto, ki izdeluje najrazličnejše odlitke in kalupe. Veliko pomoči so prejeli tudi od inženirskega središča Univerze Chiba. Napravo je oblikoval Hiroaki Nišimura, prvi javno dostopni kosi pa bodo na prodajnih policah predvidoma prihodnje leto, saj še niso pridobili vseh dovoljenj in izdelali dokončne verzije. Archelis je v celoti izdelan iz karbonskih delov, ki so fleksibilni in udobni za uporabo. Prav tako so sposobni prenašati dolgotrajne obremenitve. Za njegovo uporabo niso potrebne baterije ali kateri koli drug vir energij. Prvotno so zadevo izumili za pomoč kirurgom, da si lahko spočijejo noge med dolgimi operacijami. Kmalu so zanimanje pokazali učitelji, delavci v tovarnah in prodajalci. 

Predstavitvene informacije