KONEC SVETA

VIDEO: To bi se zgodilo, če bi Zemljo požrla črna luknja

Objavljeno: 18.02.2016 16:35Posodobljeno: 18.02.2016 16:36

Naš planet bi doživel špagetifikacijo.

  • Fotografija je simbolična.

Črne luknje že dolgo časa vznemirjajo fizike, ljubitelje znanosti, pisce znanstvene fantastike in celo holivudske producente. Fiziki so za obstoj črnih lukenj vedeli mnogo prej, preden so eno od njih našli: že na začetku 18. stoletja so razpravljali o telesih, katerih ubežna hitrost naj bi bila večja od svetlobne hitrosti. Prvo so odkrili leta 1971, poimenovali pa so jo Cygnus X-1.

Špagetifikacija

Kaj pa bi se zgodilo, če bi se neko telo preveč približalo črni luknji? Najnevarnejše bi bile plimne sile: če bi človek padel v črno luknjo denimo z nogami naprej, bi njegove noge občutile precej močnejšo gravitacijsko silo kot njegova glava. Telo bi se podaljšalo in stanjšalo ter dobilo dolgo in ozko obliko, podobno priljubljeni italijanski hrani, zaradi česar ta pojav znanstveniki imenujejo kar »špagetifikacija«, piše na theconversation.com

Slabe novice za zemljo

Špagetifikacija bi delovala tudi na Zemljo. Tisti del našega planeta, ki bi bil bližji luknji bi čutil precej močnejšo silo kot drugi konec: Zemljo bi z vsemi njenimi prebivalci razvleklo narazen še mnogo prej, preden bi dosegla središče črne luknje. Kako dolgo bi bil naš planet še v enem kosu, bi bilo odvisno od velikosti črne luknje. 

Ne bo se zgodilo

Vendar pa so možnosti, da bi se kaj takšnega res zgodilo, izredno majhne. Črne luknje je izredno težko odkriti, vidimo jih le, ko absorbirajo veliko materije ali se pojavijo pred kakšno poznano zvezdo ali galaksijo in njihova gravitacijska sila izkrivlja sliko. Mogoče je celo, da je črna luknja na poti proti našemu sončnemu sistemu, a mi tega ne vemo. V vsakem primeru nas ne bi mogla popolnoma presenetiti: gotovo bi opazili, da se nam približuje, zagotavlja jutarnji.hr.

Več o tem na posnetku.