MLADI ZDRAVNIK

Pri 17 letih se je šel ginekologa

Objavljeno: 28.02.2016 16:35Posodobljeno: 28.02.2016 16:38

Čeprav so ga ujeli, Američan ni odnehal, odprl je celo lastno ordinacijo.

  • Bolnike, ki so mu nasedli, je opetnajstil za tisoče in tisoče evrov

Policija je aretirala komaj 18-letnega Malachija Love-Robinsona iz floridskega mesta West Palm Beach, ker se je pretvarjal, da je zdravnik. Najstnik je mirne vesti odprl lastno ordinacijo v zdravstveni poslovni stavbi in okradel paciente za tisoče evrov. Zanimivo je, da ni bilo prvič, da so ga ujeli, kako se pretvarja, da je zdravnik. Januarja lani se je komaj 17-letnik pretvarjal, da je ginekolog v ordinaciji Zdravstvenega središča Mary. Oblečeno je imel belo haljo z znakom klinike, obraz je skrival za operacijsko masko, okoli vratu pa mu je visel stetoskop. Osebje bolnišnice je bilo v šoku, saj so ga redno videvali, kako se je sprehajal po hodnikih vsaj mesec dni, preden so ga ujeli. »Službujem že 36 let, to je bilo prvič, da se je kaj podobnega zgodilo,« je bil zgrožen dr. Sebastian Kent, dejanski ginekolog zdravstvenega središča. »To je čudno, zelo čudno.«

Malachi je trdil, da sprva ni želel postati zdravnik. »Želel sem spremljati delo zdravnikov. V naslednjem trenutku so prišli policisti.« Trdil je, da ni imel stikov z bolniki, zato ga zdravstvena ustanova ni tožila in tako se je obranil zapora. A ga ni izučilo. Oktobra lani so ga ujeli, ko se je pretvarjal, da je profesionalni maser in je delal v rehabilitacijskem centru Boyton Beach, tudi takrat jo je odnesel le z opozorilom urada za zaščito zdravstva. Januarja je vnovič udaril in takrat je prekosil samega sebe. Odprl je lastno kliniko in lagal, da je star 25 let. Njegova ordinacija je že začela obratovati in bolniki so začeli prihajati na zdravljenje. Vse skupaj bi lahko trajalo več mesecev, če ne bi naredil napake – pred tremi tedni je organiziral svečano odprtje ordinacije. Prišlo je nekaj njegovih družinskih članov, ki so vedeli, da ni zdravnik, in so ga zatožili oblastem. Tokrat so ga lahko aretirali, saj so ga ujeli med zdravljenjem. »Izvedli smo tajni nadzor v njegovi ordinaciji,« je potrdil predstavnik policije. »Policista pod krinko je pregledal in mu dajal zdravstvene nasvete.« Od prejšnjega četrtka je v priporu, varščina pa znaša 19.000 evrov. Grozijo mu številne obtožbe, med drugim zdravljenje brez licence, velika tatvina in prevara.

Med njegovimi žrtvami je bila 86-letna Anira Morricon, ki mu je za zdravljenje plačala 2700 evrov. Prevarant jo je večkrat obiskal na domu in ji zdravil bolečine v trebuhu. Rekel ji je, da ima artritis, in ji začel prodajati vitamine. Ob nekem obisku je poklical rešilca in ostal sam v njenem domu. Pozneje je ugotovila, da je bil njen bančni račun izpraznjen. Poleg denarja, ki ga je dala za zdravljenje, naj bi za enako visok znesek unovčil tri ponarejene čeke pod njenim imenom.

Za zdaj ni videti, da bi Malachi svoje početje obžaloval, prav tako zavrača očitke, da bi ljudi prevaral. Priznal je, da nima diplome, a istočasno trdil, da ni storil ničesar slabega. »Bil sem boljši od številnih pravih zdravnikov, dolgo sem se izobraževal. Morda ne osem ali deset let. A dovolj dolgo, da sem vedel, kaj počnem.« Prav tako je zanikal, da je kradel denar. 

Predstavitvene informacije