GLOBA

Nunam kazen zaradi orgel

Objavljeno: 20.11.2017 10:30Posodobljeno: 20.11.2017 10:30

Brezplačno jim jih je popravila dobrodelna organizacija.

  • Nune so dobile globo

SEVILLA – Pravila so pač pravila, bi lahko na kratko povzeli zgodbo iz španskega mesta Sevilla, v katero so se vpletle nune iz tamkajšnjega samostana Santa Ines. Odločile so se namreč, da bodo kar na lastno pest in brez potrebnega dovoljenja regionalnih oblasti prenovile cerkvene orgle. Pri tem jim je na pomoč priskočila lokalna dobrodelna organizacija, ki se je odločila, da jim bo inštrument popravila brezplačno.

Orgle je v 17. stoletju naredil Perez Valladolida, zadnjih 30 let jih niso uporabljali.

»Trideset let niso delale in nismo si mogle privoščiti, da bi za popravilo plačale okoli 150.000 evrov,« je pojasnila prva med tamkajšnjimi nunami Blanca Cervantes. »Denar za plačilo računov in zavarovanj zberemo samo s prodajo sladic,« je orisala njihovo finančno stisko.

A andaluzijske regionalne vlade to prav nič ne zanima, saj so se odločili, da bodo nune oglobili za 170.000 evrov, ker je orgle popravil nepooblaščeni serviser. Kljub temu so organizaciji omogočili, da do božiča do konca popravi inštrument. Da gre za posebne orgle, priča podatek, da jih je v 17. stoletju naredil Perez Valladolida.

Andaluzijska regionalna vlada jih je leta 1983 vpisala na poseben seznam zaščitenih zgodovinskih del. Ministrstvo je nunam že ponudilo roko sprave in je pripravljeno znižati kazen na 102.000 evrov, če bi se pogodile zunaj sodnih dvoran. Fundacija Alqvimia Musicae, ki je orgle popravila, jim, nasprotno, svetuje, naj ne plačajo niti centa. »Ostajamo mirne, saj verjamemo, da nismo naredile nič narobe,« pa ob vsem tem pravi Blanca. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja