V KUHINJI

Iz pomivalnega stroja so najbolj okusne ribe

Objavljeno 28. januar 2016 18.51 | Posodobljeno 28. januar 2016 18.51 | Piše: A. P.

Kuhanje v pomivalnem stroju je zabavno in tudi do okolja prijazno.

Za čisto posodo in še marsikaj.

Verjeli ali ne, v pomivalnem stroju lahko prav zares pripravimo različne jedi. Že res, da to ni slišati najbolj okusno, a je ta metoda kuhanja presenetljivo priljubljena in daje izjemne rezultate. To sploh ni nova pogruntavščina ali modna muha, saj jo poznamo že od devetdesetih let, res pa je, da je postala zelo priljubljena leta 2013. Za to je zaslužna italijanska pisateljica o hrani Lisa Casali, ki je samooklicana strokovnjakinja za kuhanje v pomivalnem stroju. Na to temo je napisala in izdala knjigo z naslovom Cucinare in lavastoviglie (Kuhanje v pomivalnem stroju), ki je postala svetovna uspešnica. Prav tako je posnela vrsto videoposnetkov, ki jih lahko najdemo na internetu. »Ta tehnika je zelo preprosta, dostopna je vsakomur in lahko vsem koristi,« je prepričana Lisa. »Vse, kar potrebujemo, sta pomivalni stroj in želja po eksperimentiranju.«

Prvi korak je, da hrano zapakiramo v vakuumsko vrečko ali nepredušno posodo. Nato vse skupaj damo v stroj in vklopimo najintenzivnejši program. V tem primeru bo stroj deloval kot parni kuhalnik, ki doseže do 75 stopinj Celzija, kar hrano skuha. Nepredušno zaprta ne bo v stiku z umazano vodo ali čistili. Lisa je pojasnila, da je takšno kuhanje do okolja prijazno, ker sočasno pomivamo posodo in tako varčujemo z energijo. Zagovarjajo ga tudi drugi strokovnjaki, kot je Xanthe Clay iz uglednega časnika The Telegraph. Po njenem mnenju se v pomivalnem stroju najbolje skuhajo ribe, na primer losos, ki potrebuje relativno nizko temperaturo v primerjavi s surovim mesom, govedino ali jagnjetino. Lazanjo je že težje pripraviti, se pa zato lepo skuha zelenjava. Na spletu lahko najdemo vrsto zanimivih receptov, nedavno je celo kosilo iz pomivalnega stroja objavila legendarna ameriška televizijska voditeljica Oprah.

Deli s prijatelji