INOVACIJA

Genij izumil letečo rit

Objavljeno: 23.03.2016 21:38Posodobljeno: 23.03.2016 21:39

Otočani so ponosni na revolucionarno zračno plovilo.

Britanski genialni znanstvenik Robert Hardman je izumil zračno plovilo, ki bo, trdijo strokovnjaki, revolucionarno spremenilo načine letenja. Zapletena letalna naprava, pravo čudo tehnike, je že zbudila pozornost javnosti, a ne toliko po zaslugi napredne tehnologije kot zaradi neverjetne podobnosti z ne najbolj uglednim delom človeškega telesa – zadnjico. 
Pol letalo pol helikopter od zadaj tako zelo spominja na nekoliko obilnejšo rit, da se spletni šaljivci niso mogli upreti primerjavi. Zrakoplovovemu zadku so našli celo ustreznico v človeški obliki – najbolj podobna mu je, zatrjujejo, razkošna zadnja plat ameriške resničnostne zvezdnice Kim Kardashian.

Airlander 10 je zelo resna naprava, za katero znanost meni, da bo izrazito vplivala na naš način potovanja po zračnem prostoru. Trenutno še vedno počiva v največjem britanskem hangarju, takoj, ko bo konec testnega obdobja, pa naj bi jo videvali tako v potniškem prometu kot tudi v vojaškem letalstvu. Airlander 10, ki še najbolj spominja na velikanski jekleni cepelin, je največje zračno plovilo, ki ga je kdaj naredil človek.

Če bo šlo vse po sreči, se bomo navadni smrtniki v velikanski riti prevažali že leta 2018. Cena panoramskega poleta bo znašala okoli 250 evrov na uro. Prednost airlanderja 10 pred helikopterjem bosta predvsem tiha in veliko mirnejša vožnja. Potniki bodo podobno kot v vlakih sedeli za majhnimi mizami ob oknih. V čudovitih razgledih bodo lahko še bolj uživali po zaslugi oken, ki jih bodo, drugače kot v letalu ali helikopterju, lahko brez nevarnosti odpirali.