PREISKAVA DNK

Dvojčka imata različna očeta

Objavljeno: 09.03.2016 14:17Posodobljeno: 09.03.2016 14:17

Laboratorij v Hanoju po preiskavi DNK potrdil izjemno redek prime.

V Vietnamu so znanstveniki odkrili zelo redek primer dvojčkov, ki imata različna očeta. Profesor v laboratoriju v Hanoju je opravil analizo njune dednine in to znanstveno potrdil. Dvojčka sta se rodila vietnamskemu paru, ki želi ostati neimenovan. Za testiranje sta se odločila, ker sta bila otroka po videzu tako zelo različna. »Naš laboratorij je naročeno testiranje opravil in ugotovil, da imamo opraviti z dvojčkoma, ki imata različna očeta,« je pojasnil Le Dinh Luong, predsednik združenja vietnamskih genetikov. »To je zelo redek pojav, ne zgolj za Vietnam, temveč ves svet.«

To se lahko zgodi, če dve jajčeci iste matere oplodita semenčici dveh različnih moških v dveh ločenih spolnih odnosih znotraj istega obdobja ovulacije. Ne preseneča, da je pobuda za genetsko analizo prišla od materinega partnerja, ki je močno dvomil, da je biološki oče obeh otrok. K temu so ga hujskali tudi njegovi sorodniki, saj je bil eden od otrok zelo drugačen od njega in svojega dvojčka. Izkazalo se je, da so imeli prav.

Dvojčka sta istega spola in rojena na isti dan le nekaj ur narazen. Zdaj sta stara dve leti, eden ima debele kodraste lase, drugi pa tanke in ravne. Še en primer dvojčkov različnih očetov se je pojavil lani v Združenih državah, ko je sodišče presodilo, da je moški dolžan plačevati preživnino le za eno od dvojčic, saj so testi dokazali, da ni oče drugega otroka.