ZLAGANO

Dovolj je! Šest razlogov, zakaj je treba valentinovo ukiniti

Objavljeno: 14.02.2016 16:35Posodobljeno: 14.02.2016 16:36

Izumili so ga iznajdljivi trgovci, saj so ugotovili, da so ženske največje zapravljivke na svetu.

Leto je spet naokoli in dan zaljubljencev, ki je za marsikoga prava muka, je spet tu. Mogoče je to dejstvo že znano, a kaže, da to vsako leto na novo pozabimo. Dan zaljubljencev oziroma valentinovo je namreč navaden marketinški trik. Izumili so ga iznajdljivi trgovci, saj so ugotovili, da so ženske največje zapravljivke na svetu. Vedo namreč, da lahko tedaj spet prodajo marsikaj: od oblek in nakita do cvetja in čokolad.

Lahko bi rekli, da danes v času okoli 14. februarja kraljuje prava cvetličarska mafija, poroča Srbija danas. Zato bi se morali nad praznikom zamisliti in preudariti, ali je res vreden praznovanja. Za lažji razmislek pa je tu šest odličnih razlogov, zakaj bi morali valentinovo ukiniti.

1. Začnimo pri najbolj poznanem: če mora ženska čakati 14. februar, da ji partner pokaže svojo ljubezen, bi bilo mogoče boljše, da bi bila kar sama (in svobodna).

2. Sveti Valentin je bil krščanski mučenik, ki so ga na današnji dan leta 269 kaznovali z obglavljenjem. To pa res ni najboljši razlog za praznovanje.

3. Sveti Trifun, ki ga 14. februarja po novem koledarju praznujejo pravoslavci, je bil prav tako obglavljen na današnji dan leta 250.

4. Sveti Valentin je z dnevom zaljubljenih povezan od 15. stoletja, vendar je praznik postal pokvarjen in onečaščen, odkar ga je cvetličarska mafija vzela v svoje roke.

5. Tradicija pravi, da bi si na ta dan morali pošiljati nepodpisana ljubezenska pisma, nikjer pa ne piše, da bi si zaljubljenci morali kupovati darila to se očitno kar razume.

6. Svojo žensko mora moški obsipavati z ljubeznijo vsak dan, ne pa samo zato, da trgovci služijo na njegov račun.